Sodelavec Radia

 

Za kulturno redakcijo radijskega programa na RTV Slovenija in program slovenskega Radia Trst je Jože Rode napisal številne literarne kritike, literarne večere, portrete v besedi in spremne besede k radijskim igram. Pripravil je več radijskih dramatizacij in napisal štiri izvirne radijske igre.

J. Rode: Bratec, sestrica in trije kužki

Prisluhnite Rodetovi radijski igri Bratec, sestrica in trije kužki in izvedeli boste, kakšna usoda čaka Pikine mladičke.

Igra je bila posneta v studiih Radia Slovenija septembra 1995. Franček Rudolf je o tej  radijski igri povedal, da je vsebina prav takšna kot v znamenitem ameriškem filmu.

Lojze Smasek pa med drugim vidi odliko te igrice v živem sočnem dialogu.

J. Rode: Zadnjikrat v Ljubljani

Zgodovinska drama  Zadnjikrat v Ljubljani je bila prvič  predvajana na 1. programu Radia Slovenija 30. oktobra 2007, na Vrhniki pa so jo 20. oktobra 2017 javno predvajali v Mali dvorani Cankarjevega doma. Rodetova drama prikazuje zaplete ob zadnji Trubarjevi vrnitvi na Slovensko leta 1567 in njegov kasnejši dokončni odhod iz Ljubljane, vpleteni pa so tudi utrinki z njegove težke življenjske poti.

Prisluhnili Rodetovi radijski igri.

J. Rode: Bobri

Delo je nastalo po literarni predlogi Janeza Jalna Bobri. Igro je režiral Vrhničan Jože Valentič.

V treh delih igre (Sam, Rod, Vrh), dolgih okrog 40 minut, spremljamo dinamično pripoved o koliščarjih na Ljubljanskem barju, predvsem o Ostrorogem jelenu.

Igra je  zvokovno  obogatena z oglašanji čričkov, bobrov, divjega petelina, psa ali sove in zvoki množice koliščarjev, nevihte in ne nazadnje vode …

Bobri (2. del – Rod) (sigledal.org)

Bobri (3. del – Vrh) (sigledal.org)