Ustvarjalec na TV

 

Kot redaktor, dramaturg, scenarist in urednik je Jože Rode v otroškem in mladinskem programu TVS prispeval k oblikovanju številnih nepozabnih oddaj. Pisal je dramatizacije in priredbe za lutke, kot tudi izvirne igrane serije. Še posebej otroške in mladinske televizijske serije (ki jih je tako ali drugače soustvarjal – za prvo predvajano na TV Slovenija je po besedilu Butalcev Frana Milčinskega napisal scenarij) so popestrile mnoga slovenska otroštva in se vtisnile v spomin kar nekaj generacij.

Zverinice iz Rezije

Milko Matičetov, etnolog, je po gradivu, ki ga je zbral na rezijanskem področju, leta 1973 izdal zbirko basni Zverinice iz Rezije. Sledile so številne radijske, lutkovne in televizijske oživitve, med drugim tudi znamenita TV-serija iz leta 1976, ki jo je za RTV Slovenija postavilo Lutkovno gledališče Maribor, za scenarij sta poskrbela Jože Rode in Jože Vozny.

Naočnik in Očalnik

Le kdo ne pozna teh dveh slavnih detektivov iz knjige Leopolda Suhodolčana?

»Naočnik ima velike, štirioglate naočnike, Očalnik pa nič manjša okrogla očala. Naočnik je velik in štirioglato suh, Očalnik je samo za glavo (za pametno glavo, seveda) manjši in bolj okrogle postave (kot njegova očala).«
(Suhodolčan, 1994, str. 5)

Po knjigi je bila posneta mladinska nanizanka, scenarij zanjo je napisal Jože Rode.

Odprava zelenega zmaja

Po knjigi Slavka Pregla z naslovom Odprava zelenega zmaja je bila v letih 1975/76 posneta mladinska nadaljevanka z istim naslovom. Scenarij zanjo je napisal avtor sam, Jože Rode pa je bil dramaturg.

Spremljaj dogodivščine fantov in Old punce.