Piflar

 

V zgodbi nam avtor predstavi šestnajstletno Tonko in njenega mlajšega brata Tineta. Tonkin krog prijateljev sestavljajo Zvone, Sebastjan in Elizabeta, Tinetov pa Marko, ki je za tri mesece mlajši od Tonke, Jaka in Nik. Zvone in Elizabeta sta par, prav tako tudi Sebastjan in Tonka, vendar staršem ni omenila, da ima fanta, dokler je Tine ne fotografira ob reki skupaj s Sebastjanom,  fotografije pa pokaže staršem. Tonkina kazen za laganje staršem je ta, da se mora odpovedati počitnicam z Elizabeto, Zvonetom in Sebastjanom, zato počitnice preživi na turistični kmetiji v hribih pri Majdi.

Tine in njegova druščina so Tonki pomagali, da se je rešila vzkipljivega, impulzivnega in nasilnega Sebastjana oziroma Piflarja, kot so ga klicali vrstniki, saj jim je za prepisovanje domače naloge zaračunal kar zajetne vsote denarja. Zaradi pohlepa je začel kaditi in piti in se družiti s slabo družbo. Tako je njegov uspeh v šoli drastično padel z odličnega na dobrega in zadostnega. Mlada druščina je Tonki pomagala, da se je rešila   ljubosumne in maščevalne Elizabete. Sebastjan je Tonko imel rad le zaradi njenega telesa, Marko pa je Tonko imel rad zaradi značaja. Tako je Tonka spoznala, kar ji je Majda želela dopovedati o pravih prijateljih in pravi ljubezni.

Jezik je lep, knjižen in tekoč. Sprva me zgodba ni preveč navdušila, saj pisatelj ni uporabil slenga, vendar sem skozi branje ugotovila, da dobre knjige ne potrebujejo slengovskega načina pisanja, da bi nam, najstnikom, zgodbo približali, kajti v knjigi Piflar zadostuje že zgodba, ki jo avtor predstavi.

Mogoče se bo tistim, ki niso doživeli izdaje dobrega prijatelja, knjiga zdela dolgočasna ali pa se bodo ob branju zgodbe spraševali, kaj se avtor zdaj izmišljuje,  in menili, da se to njim ne more zgoditi.

V knjigi Piflar je zelo dobro prikazano, kako nas lahko dobri prijatelji ponižajo ali izdajo. V delu je razvidno, kako pomembno je biti odkrit najprej sam s sabo, kajti, da se pretvarjaš, da si nekdo, čeprav dobro veš, da nisi, ne pomeni nič.

Moraš pa tudi biti dovolj razumen, da ne zaupaš zlahka slabi druščini, misleč, da se nanje lahko obrneš kadarkoli –  oni ti bodo pomagali le, če bodo imeli kaj koristi od tega.

Maruša Molk, 8. d